Tegoroczne dożynki powiatowo-gminne rozpoczęto mszą świętą dziękczynną za plony w intencji rolników w Kościele Rzymskokatolickim pw. św. Zofii i św. Szczepana w Laszkach pod przewodnictwem abp Adama Szala, metropolity przemyskiego.. Następnie mieszkańcy oraz władze uformowali barwny korowód i przemaszerowali na stadion sportowy, gdzie oficjalnie otwarto imprezę.
Zobacz wideo z przemarszu w barwnym korowodzie!:
Zebranych gości powitali gospodarze uroczystości starosta jarosławski Stanisław Kłopot oraz wójt gminy Laszki Stanisław Gonciarz. Starostowie dożynkowi pani Renata Bawoł oraz pan Sebastian Czemerda przekazali gospodarzom chleb dożynkowy, który został przekazany uczestnikom tegorocznego święta plonów. W dalszej części uroczystości nastąpił przegląd wieńców i korowodów dożynkowych. Na scenie wystąpili: Powiatowe Ognisko Baletowe z Jarosławia, zespół „Wietlinianie” oraz kapela „Pawlaki”. Zwieńczeniem wydarzenia była zabawa taneczna.
W czasie Dożynek Powiatowo-Gminnych w Laszkach odbył się również Konkurs kulinarny "Bitwa Regionów" organizowany przez KOWR, ARMiR, KRUS przy wsparciu Powiatu Jarosławskiego.
Miejsce na podium zajęły:
- I miejsce KGW "Jankowiczanki" z Jankowic za barszcz ukraiński
- II miejsce KGW Charytany za karkówkę pieczoną z warzywami i musem z derenia
- III miejsce KGW Duńkowice za zawijany deut "2 gołąbki" zawianym sosie grzybowym okraszone skwarkami z wątróbki.
W uroczystości udział wzięli m.in. senator RP Mieczysław Golba, posłowie na Sejm RP Tadeusz Chrzan, Teresa Pamuła oraz Mieczysław Kasprzak, wicewojewoda Jolanta Sawicka, dyrektor generalny Urzędu Wojewódzkiego Marcin Zaborniak, wicemarszałek Anna Huk, dyrektorzy biur poselskich, przewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Marian Fedor, radni powiatowi w osobach: Krzysztof Cebulak, Marek Kisielewicz, Marek Sobolewski, Marek Kucab, Andrzej Wysocki, Tatiana Kożak-Siara, Tomasz Kulesza przedstawiciele duchowieństwa, świata kultury, mieszkańcy Powiatu Jarosławskiego.
Starosta Stanisław Kłopot w swoim przemówieniu podkreślił znaczenie roli pracy rolnika w kwestii dzisiejszego bezpieczeństwa żywnościowego mówiąc:
- Dożynki to jedno z najważniejszych polskich świąt. To wyraz wdzięczności wobec rolników za ich ciężką, i jakże potrzebną pracę. Pod szeroko pojętym słowem „rolnictwo” kryje się wiele branż związanych z pracą na wsi. Te tradycyjne, jak uprawa ziemi, sadownictwo czy hodowla, oraz te, niedawno powstałe, jak agroturystyka. Wszystkie jednak służą wspólnemu celowi, jakim jest bezpieczeństwo żywnościowe oraz poprawa jakości życia. To właśnie rolnicy zapewniają nam codzienny chleb. Dzisiaj, zwłaszcza w czasie konfliktu zbrojnego za naszą wschodnią granicą, doceniamy tym bardziej to, że mamy łatwy dostęp do pożywienia - dziękując za codzienną pracę rolników i ich rodzin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?