Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Królewskie potrawy uczniów z Jarosławia podczas XIX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie to najbardziej prestiżowa rywalizacja w branży dla uczniów o profilu gastronomicznym. Tegorocznym tematem przewodnim było hasło „Na królewskim stole”. 

W rywalizacji wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski. Łącznie z 23 szkół  oraz siedem drużyn zagranicznych. Po raz pierwszy w tym roku uczestniczyli również uczniowie z Gruzji i Chin.
- Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty - twierdzi Konrad Sawiński ze Starostwa Powiatowego w Jarosławiu.

Konkurs odbywał się w trzech kategoriach. Kucharz, kelner i barman. W dwóch pierwszych zaprezentowali się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.

W kategorii kucharz jarosławską szkołę reprezentował Adrian Wlazło  z klasy 3Tż, który zdobył wyróżnienie, a w całkowitej punktacji zajął 9 miejsce. Temat konkursu oscylował wokół królewskiego stołu, dlatego Adrian zaprezentował "Sandacza w aromacie tymianku w towarzystwie pasternaka z nutą granatu i żurawiny". W tym roku kucharze musieli wykonać także drugą potrawę obowiązkową z użyciem polędwiczki wieprzowej, warzyw kapustnych i dowolnej kaszy. Adrian wykonał "Paloną polędwiczkę na gołąbku z komosą ryżową w muślinowym bukiecie ziół". Niewątpliwie ogromnym sukcesem było zdobycie za tę potrawę najwyższej ilości punktów spośród 34 uczestników.

W kategorii kelner ZSSChiO reprezentowali uczniowie Karol Kubas  z klasy 2Tk oraz Karol Pszonak z tej samej klasy. Uczniowie startowali  jako zespół obsługując członka jury serwisem francuskim. Ich praca została wysoko oceniona i w końcowej punktacji stanęli na drugim miejscu podium, pokonując osiem drużyn. Zostali również wyróżnieni za odpowiedni strój i postawę kelnera. Zaprezentowali menu degustacyjne w restauracji „Wierzynek” pod nazwą „Spotkanie Monarchów Europejskich 1364r ”. Ich zadanie polegało na przygotowaniu pomocnika kelnerskiego, nakryciu stołu i obsłudze członków jury według zaproponowanego menu. Dodatkowe punkty można było zdobyć za nowatorstwo i wiedzę na temat podawanych potraw. Kelnerzy okazali się świetnym duetem, otrzymali wiele pochwał od jury, którzy zauważyli ogrom pracy jaką włożyli w ten konkurs. Byli bardzo dobrze przygotowani, a dobór stroju do prezentowanej epoki wywołał sensację.

Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni, Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Agencją Rynku Rolnego i Polskim Związkiem Łowieckim.

Uczniami w zmaganiach konkursowych opiekowała się nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Wanda Mazurek, która wykazała się ogromnym poświęceniem i trudem w przygotowaniu uczniów. Podjęła wyzwanie które zakończyło się ogromnym sukcesem całej drużyny. Przez organizatorów została nazwana w ubiegłym roku „Weteranką Wygranych”, ponieważ już od 8 lat podejmuje Krakowskie konkursowe wyzwania i za każdym razem jej podopieczni zdobywają podium.
XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie to najbardziej prestiżowa rywalizacja w branży dla uczniów o profilu gastronomicznym. Tegorocznym tematem przewodnim było hasło „Na królewskim stole”. W rywalizacji wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski. Łącznie z 23 szkół oraz siedem drużyn zagranicznych. Po raz pierwszy w tym roku uczestniczyli również uczniowie z Gruzji i Chin. - Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty - twierdzi Konrad Sawiński ze Starostwa Powiatowego w Jarosławiu. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach. Kucharz, kelner i barman. W dwóch pierwszych zaprezentowali się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. W kategorii kucharz jarosławską szkołę reprezentował Adrian Wlazło z klasy 3Tż, który zdobył wyróżnienie, a w całkowitej punktacji zajął 9 miejsce. Temat konkursu oscylował wokół królewskiego stołu, dlatego Adrian zaprezentował "Sandacza w aromacie tymianku w towarzystwie pasternaka z nutą granatu i żurawiny". W tym roku kucharze musieli wykonać także drugą potrawę obowiązkową z użyciem polędwiczki wieprzowej, warzyw kapustnych i dowolnej kaszy. Adrian wykonał "Paloną polędwiczkę na gołąbku z komosą ryżową w muślinowym bukiecie ziół". Niewątpliwie ogromnym sukcesem było zdobycie za tę potrawę najwyższej ilości punktów spośród 34 uczestników. W kategorii kelner ZSSChiO reprezentowali uczniowie Karol Kubas z klasy 2Tk oraz Karol Pszonak z tej samej klasy. Uczniowie startowali jako zespół obsługując członka jury serwisem francuskim. Ich praca została wysoko oceniona i w końcowej punktacji stanęli na drugim miejscu podium, pokonując osiem drużyn. Zostali również wyróżnieni za odpowiedni strój i postawę kelnera. Zaprezentowali menu degustacyjne w restauracji „Wierzynek” pod nazwą „Spotkanie Monarchów Europejskich 1364r ”. Ich zadanie polegało na przygotowaniu pomocnika kelnerskiego, nakryciu stołu i obsłudze członków jury według zaproponowanego menu. Dodatkowe punkty można było zdobyć za nowatorstwo i wiedzę na temat podawanych potraw. Kelnerzy okazali się świetnym duetem, otrzymali wiele pochwał od jury, którzy zauważyli ogrom pracy jaką włożyli w ten konkurs. Byli bardzo dobrze przygotowani, a dobór stroju do prezentowanej epoki wywołał sensację. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni, Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Agencją Rynku Rolnego i Polskim Związkiem Łowieckim. Uczniami w zmaganiach konkursowych opiekowała się nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Wanda Mazurek, która wykazała się ogromnym poświęceniem i trudem w przygotowaniu uczniów. Podjęła wyzwanie które zakończyło się ogromnym sukcesem całej drużyny. Przez organizatorów została nazwana w ubiegłym roku „Weteranką Wygranych”, ponieważ już od 8 lat podejmuje Krakowskie konkursowe wyzwania i za każdym razem jej podopieczni zdobywają podium. Archiwum ZSSChiO w Jarosławiu
XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie to najbardziej prestiżowa rywalizacja w branży dla uczniów o profilu gastronomicznym. Tegorocznym tematem przewodnim było hasło „Na królewskim stole”.
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto