Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 30
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie to...
fot. Archiwum ZSSChiO w Jarosławiu

Królewskie potrawy uczniów z Jarosławia podczas XIX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych [ZDJĘCIA]

XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie to najbardziej prestiżowa rywalizacja w branży dla uczniów o profilu gastronomicznym. Tegorocznym tematem przewodnim było hasło „Na królewskim stole”. W rywalizacji wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski. Łącznie z 23 szkół oraz siedem drużyn zagranicznych. Po raz pierwszy w tym roku uczestniczyli również uczniowie z Gruzji i Chin. - Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty - twierdzi Konrad Sawiński ze Starostwa Powiatowego w Jarosławiu. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach. Kucharz, kelner i barman. W dwóch pierwszych zaprezentowali się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. W kategorii kucharz jarosławską szkołę reprezentował Adrian Wlazło z klasy 3Tż, który zdobył wyróżnienie, a w całkowitej punktacji zajął 9 miejsce. Temat konkursu oscylował wokół królewskiego stołu, dlatego Adrian zaprezentował "Sandacza w aromacie tymianku w towarzystwie pasternaka z nutą granatu i żurawiny". W tym roku kucharze musieli wykonać także drugą potrawę obowiązkową z użyciem polędwiczki wieprzowej, warzyw kapustnych i dowolnej kaszy. Adrian wykonał "Paloną polędwiczkę na gołąbku z komosą ryżową w muślinowym bukiecie ziół". Niewątpliwie ogromnym sukcesem było zdobycie za tę potrawę najwyższej ilości punktów spośród 34 uczestników. W kategorii kelner ZSSChiO reprezentowali uczniowie Karol Kubas z klasy 2Tk oraz Karol Pszonak z tej samej klasy. Uczniowie startowali jako zespół obsługując członka jury serwisem francuskim. Ich praca została wysoko oceniona i w końcowej punktacji stanęli na drugim miejscu podium, pokonując osiem drużyn. Zostali również wyróżnieni za odpowiedni strój i postawę kelnera. Zaprezentowali menu degustacyjne w restauracji „Wierzynek” pod nazwą „Spotkanie Monarchów Europejskich 1364r ”. Ich zadanie polegało na przygotowaniu pomocnika kelnerskiego, nakryciu stołu i obsłudze członków jury według zaproponowanego menu. Dodatkowe punkty można było zdobyć za nowatorstwo i wiedzę na temat podawanych potraw. Kelnerzy okazali się świetnym duetem, otrzymali wiele pochwał od jury, którzy zauważyli ogrom pracy jaką włożyli w ten konkurs. Byli bardzo dobrze przygotowani, a dobór stroju do prezentowanej epoki wywołał sensację. Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia. Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni, Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Agencją Rynku Rolnego i Polskim Związkiem Łowieckim. Uczniami w zmaganiach konkursowych opiekowała się nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Wanda Mazurek, która wykazała się ogromnym poświęceniem i trudem w przygotowaniu uczniów. Podjęła wyzwanie które zakończyło się ogromnym sukcesem całej drużyny. Przez organizatorów została nazwana w ubiegłym roku „Weteranką Wygranych”, ponieważ już od 8 lat podejmuje Krakowskie konkursowe wyzwania i za każdym razem jej podopieczni zdobywają podium.

Zobacz również

Piknik rycerski w Skansenie cieszył się dużym zainteresowaniem. ZDJĘCIA, WIDEO

Piknik rycerski w Skansenie cieszył się dużym zainteresowaniem. ZDJĘCIA, WIDEO

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Płonie hala magazynowa. Sytuacja nie jest opanowana!

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Płonie hala magazynowa. Sytuacja nie jest opanowana!

Polecamy

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

20 lat w Unii Europejskiej. Dzięki programowi Erasmus kwitnie wymiana młodzieży

20 lat w Unii Europejskiej. Dzięki programowi Erasmus kwitnie wymiana młodzieży