Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Stuttgarcie rozpoczęła się wczoraj (2 lutego) i potrwa do 7 lutego.
- Od kilku miesięcy nasz zespół kucharzy wojskowych spotyka się na treningach w Klubie „Logistyk” 1 Pomorska Brygada Logistyczna im. Króla Kazimierza Wielkiego, przygotowując się do tej kulinarnej batalii. Pod czujnym okiem trenerów, zaprzyjaźnionych szefów kuchni, każdy członek reprezentacji doskonali swoje umiejętności, harmonizuje smaki i eksperymentuje z nowymi technikami, aby stworzyć dania, które zaimponują sędziom i gościom - informuje Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego.
Podczas olimpiady nasza drużyna weźmie udział w kategorii community catering. Zadaniem będzie przygotowanie lunchu dla 120 osób oraz 72 zakąsek bankietowych, które będą jedzone sztućcami. Zgodnie z zapisami regulaminu olimpiady do przygotowania będą trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki. Jedna według własnego uznania, druga wegetariańska, trzecia o niskiej zawartości węglowodanów.
Potrawy, które przygotują polscy kucharze, na razie owiane są tajemnicą. Wiadomo tylko, że na danie głównie będzie ryba, a do przygotowania deseru wykorzystany zostanie owoc rokitnika. Będą też piklowane warzywa i kozi ser.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?