- Podczas warsztatów technolodzy badali czystość powierzchni oraz sprzętu sprawdzając skuteczność środków dezynfekujących stosowanych w przemyśle spożywczym i gastronomii - informuje szkoła.
Tematy ćwiczeń wykonanych przez uczestniczki warsztatów:
- znaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów metodą szablonową,
- testy na skuteczność mycia oraz dezynfekcji,
- badanie mikroflory rąk metodą odciskową,
- identyfikacja bakterii metodą Grama.
Zajęcia pozwoliły poszerzyć wiedzę a przede wszystkim umiejętności praktyczne:
- wykonanie rozcieńczeń,
- posiewów mikrobiologicznych,
- wymazów,
- identyfikacja drobnoustrojów,
- opracowanie wniosków.
- Ćwiczenia praktyczne uzmysłowiły wszystkim znaczenie higieny żywności w procesach produkcji żywności oraz w życiu codziennym - informuje ZSSChiO w Jarosławiu.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu realizowanego w Zespole Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu „Współpraca w ramach branży spożywczej szansą na rozwój regionu” Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Priorytet II – Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.15 Kształcenie i szkolenie zawodowe dostosowane do potrzeb zmieniającej się gospodarki.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?