W skrócie:
Kotlety ziemniaczane są niedrogie, łatwe do przygotowania, sycące, a dodatkowo smakują wyśmienicie. Proponuję zrobić je z aromatycznym farszem z pieczarek, cebulki i żółtego sera. To prostsze niż myślisz! Takie kotleciki będą świetnie smakować z porcją surówki np. z kapusty pekińskiej, z sosem pieczarkowym czy nawet z kefirem.
Zobacz w galerii, jak łatwo i szybko możesz przygotować pyszne kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Liczba porcji: na 8 kotletów
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie szczypta chili.
Zobacz także: Kotlety z kaszy gryczanej. Przepis na pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie z surówką lub sosem
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?
- Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w małą kostkę.
- Cebulę drobno posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, podsmażyłam pieczarki i cebulę.
- Dodałam natkę pietruszki, przyprawy i żółty ser. Wymieszałam.
- Ziemniaki ubiłam dokładnie tłuczkiem.
- Dodałam do ziemniaków jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki nie były gotowane w osolonej wodzie, to dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj ziemniaki rękami lub łyżką.
- Z ziemniaków formowałam okrągłe, płaskie placuszki i ułożyłam na desce oprószonej mąką ziemniaczaną.
- Na każdy placuszek kładłam łyżkę nadzienia i przyłożyłam drugim. Zlepiłam brzegi i uformowałam podłużny kotlecik.
- Przygotowałam tak wszystkie kotleciki.
- Rozgrzałam olej na patelni, kotlety obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Czytaj także: Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa. W tym daniu przemycisz porcję białka
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?