#FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Materiał informacyjny Restaurant Week
Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na https://RestaurantWeek.pl/.

RestaurantWeek® - Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia - sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

[ZOBACZ GDZIE] zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

Hokus 2.0
Restauracja Hokus_2.0 to źródło pysznego jedzenia. Przy ulicy 3 Maja 13 coś dla siebie znajdą zarówno fani śródziemnomorskich restauracji, jak i miłośnicy amerykańskiego streetfood’u. Pierwsza propozycja festiwalowego menu to caprese z flambirowanego buraka z serem kozim, granatem, chipsem gryczanym i kolendrowym majonezem, dorsz zapiekany z mascarpone i pistacjami, podany ze szparagami i musem pietruszkowo-szpinakowym, białą rzodkiewką i kolendrą. Druga propozycja to bulion z pieczonych warzyw z goździkami i anyżem, podany z pierożkami gyoza nadziewanymi kurczakiem. Na zakończenie uczty sernik miętowo-limonkowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem.

Zielony Kompleks Dwór Ostoya
Miejsce w którym bliskość natury łączy się z nowoczesnością i przenika na talerze. Odnajdą się tu fani lokalnych smaków w nietuzinkowym wydaniu. Menu na nadchodzący wiosenny Festiwal Szef Kuchni przygotował w dwóch wersjach. W pierwszej z nich karmelizowany kozi ser, smażone brukselki, vinegret estragonowy, gastrique pomarańczowe i pikantne orzeszki, rost ziemniaczany, okoń morski, salsa z selera naciowego, majonez szczypiorkowy, galaretka cytrynowa, puder z buraka i oliwa koperkowa. W drugiej propozycji filet z wędzonego pstrąga, ziemniaki z ogniska, creme fraiche, żel z żółtka, piklowana czerwona kapusta, następnie bavette wołowa krokiet ziemnaiczany w panko, palony seler, mus z buraka i orzechowa kruszonka. Finałem tej kulinarnej historii jest mus borówkowy, żelka limonkowa, brownie i sos angielski.

Umami
Wizyta w Umami to kulinarnie fascynująca podróż, podczas której odkryjesz smaki Dalekiego Wschodu. Podczas RestaurantWeek® w pierwszym menu spróbujesz tu zupy tom yum z boczniakiem w tempurze, edamame, kiełkami mung i oliwą chilli, dorsza porowo-imbirowego z puree cytrusowym, sałatką som tam, chrustem z marchwi i trawy cytrynowej i kolendrową oliwą. W menu dla mięsożerców mini ramen z bulionem wołowym, sojowym tare, pieczonym boczkiem, makaronem ramen, marynowanym jajkiem, orzechami i szczypiorkiem, oraz koreańskiego burgera z szarpaną wieprzowiną, sosem gochujang, bbq, cheddarem, sałatą, piklowaną cebulą, marynowaną rzodkiewką, prażoną cebulką i setem kiszonek od Umami. Na deser w obu wersjach menu słodki krem wanioliowy, mus mango, frużelina z owoców lesnych, azjatycki faworek, skórka yuzu i owoce. Warto rezerwować!

Kulisy - Hotel Falcon
Znajdującą się w Hotelu Falcon Restaurację otacza cicha i spokojna okolica, w której Goście mogą w pełni skupić się na odkrywaniu nowych smaków. Pierwsza propozycja festiwalowego menu to leśny krem z popcornem z gryki, wędzonym twarogiem, oliwą truflową i tymiankiem, pstrąg z patelni z ziołową soczewicą, puree z jabłka, sosem anchois, kruszonką z jabłka i rukwią wodną, na deser gorące brownie z sosem czekoladowym z solą morską, kruszonką, wiśniami i lodami waniliowymi. W drugiej propozycji na przystawkę tatar z łososia z gryczanym blinem, kawiorem, creme fraiche i pudrem z czosnku niedźwiedziego, następnie polędwiczka wieprzowa sous-vide, gratin ziemniaczane, piklowana rzodkiew, piwny demi glace i chipsy z jarmużu. Ptyś z kruszonką, kremem patissiere, karmelizowanymi pomarańczami i pudrem z lawendy będzie stanowił cudowne zwieńczenie tej uczty!

Blue Diamond
Wykwintna kuchnia polska i europejska dla wymagających miłośników najlepszych smaków. Połączenie artystycznego sznytu i wieloletniego doświadczenia gastronomicznego, przejawia się w wybornych daniach, które zachwycają estetyką i finezją podania. Na festiwalowych Gości czekają tu dwie propozycje menu, w pierwszej gravlax z łososia z świeżą marakują i kremem wasabi, szpinakowe tagliatelle w sosie bazyliowym z zielonymi warzywami i serowym chipsem. W wersji mięsnej spróbujesz sezonowanego rostbefu na żytnim chlebie z francuską musztardą i sosem chimichurri, wolno pieczonej wieprzowiny z grzybkami i faszerowanym ziemniakiem i pasternakiem. Na deser w obu wersjach sernik z mascarpone, mango i lodami z rokietnika. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych - koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca - 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: #FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®! - Podkarpackie Nasze Miasto

Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto