Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- Takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
- Produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości-„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia -„należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia)
- Produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach, wyroby/przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania
- Sery, jogurty, twarogi
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
- Żadnego rodzaju surowego mięsa i produktów wytworzonych z niepasteryzowanego „surowego” mleka
- Potraw zawierających surowe jaja, produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików
- Produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- Produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia- „należy spożyć do”(nie mylić z „najlepiej spożyć przed”)
- Produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- Alkoholu
- Przynieś żywność, której nie możesz zagospodarować! Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie! W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem- nie marnuj…
PAMIĘTAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ, OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.
Wideo
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera