"Z Babcinej Spiżarni" - konkurs Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego [ZDJĘCIA]

Klaudia Oronowicz-Chudzik
Klaudia Oronowicz-Chudzik
Klaudia Oronowicz-Chudzik
To już jedenasta edycja konkursu „Z babcinej spiżarni", promującego tradycyjne i regionalne przetwory, powstające w powiecie jarosławskim. Konkurs odbył się w Gminie Rokietnica, a dokładnie w Rokietnicy Woli. Zobacz wyniki i zdjęcia!

Zorganizowany został w partnerstwie z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich, którą reprezentowała Teresa Jasiewicz oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, którego reprezentantkami były członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Anna Huk oraz pełnomicnik marszałka ds Produktu Regionalnego Dorota Jamrozy. Patronat honorowy nad konkursem objął poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan.

Starosta jarosławski Stanisław Kłopot oraz wójt gminy Rokietnica Witold Szajny powitali zaproszonych gości, przedstawicieli oraz przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich podkreślając przy tym jak ważna jest tradycja, przekazywanie młodszym pokoleniom receptur polskich, lokalnych potraw. Wśród zebranych gości byli m.in.: poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan, członek Zarzadu Powiatu Jarosławskiego Krzysztof Cebulak, wicestarosta Powiatu Jarosławskiego Mariusz Trojak, przewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Marian Fedor, przewodniczący Rady Gminy Rokietnica Edward Jakubas.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich:

  • Koło Gospodyń Wiejskich "Świebodzianki" w Świebodnej
  • Koło Gospodyń Pruchniczanki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli
  • Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym
  • Koło Gospodyń Wiejskich "KREATYWNI PIWODA"
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jankowiczanki w Jankowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywni razem" w Wietlinie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbnej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bystowicach
  • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów

Podczas kiedy komisja oceniała przetwory, integrację paniom umilił Zespół Wietlinianie i Powiatowe Ognisko Baletowe im. Lidii Nartowskiej w Jarosławiu z dyrektorem Robertem Drewniakiem na czele oraz instruktorką tańca Anną Barszczewską. Panie wspólnie pośpiewały, potańczyły, z uśmiechem spędziły razem czas.

Komisja konkursowa oceniała przetwory w trzech kategoriach, były to:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Mięsa i Ryby

W skład komisji weszli:

  • Elżbieta Pazyniak- Przewodnicząca Komisji, Naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu
  • Dorota Jamrozy - Pełnomocnik Marszałka ds Produktu Regionalnego
  • Krzysztof Zieliński - specjalista ds. kuchni regionalnej
  • Wioletta Stoch- nauczyciel technologi żywności w Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławii
  • Alicja Chudzik- nauczyciel technologi żywności z Zespołu Szół Zawodowych i Rolniczych w Radymnie
  • Małgorzata Narolska - dyrektor Szkoły Podstawowej w Rokietnicy Woli

WYNIKI:

Wyróżnienia:

  • Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pruchniku Górnym
  • Koło Gospodyń Wiejskich "KREATYWNI PIWODA"
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jankowiczanki w Jankowicach
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbnej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bystowicach

Kategoria owoce:

  1. Koło Gospodyń Pruchniczanki za przetwór powidło śliwkowe
  2. Koło Gospodyń Wiejskich "Świebodzianki" w Świebodnej za przetwór sok jabłko-mięta
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach za przetwór konfitura z morwy

Kategoria warzywa:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie za przetwór marchewki w wodzie
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołowicach za przetwór warzywna sałatka ogórkowa z kukurydzą
  3. Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywni razem" w Wietlinie za przetwór patisony w zalewie

Kategoria mięso i ryby:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy za przetwór dziczyzna w słoiku
  2. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za przetwór karp panierowany w zalewie octowej
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli za przetwór łopatka w słoiku
  • Nagrodę "Smak Starosty" otrzymało KGW w Pruchniku Górnym za wątróbkę ze śliwką w boczku.
  • "Smak Posła" otrzymało KGW w Bystrowicach.
  • "Smak Wójta" trafił do KGW w Rokietnicy Woli.

"Z Babcinej Spiżarni" - konkurs Przetworów Tradycyjnych Powi...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie