Konkurs organizuje Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie. Brali w nim udział uczniowie z 16 szkół z całej Polski.
Uczennice ZSSChiO w Jarosławiu rywalizowały w kategoriach: kucharz, cukiernik i kelner.
W kategorii kucharz - 1. miejsce zajęła Dorota Hirna z klasy IV w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczennica wykonywała zimną zakąskę wędzone carpaccio z sarny na torciku. Praca została doceniona za innowacyjność oraz połączenie dziczyzny, ślimaków, włoskiego sera i polskich buraczków. Uczennicę przygotowała Wanda Mazurek-Lecyk.
W kategorii cukiernik 2. miejsce zajęła Gabriela Idzik z II klasy w zawodzie technik technologii żywności.
Uczennica wykonała tartaletki. Kruche ciasto wypełnił krem śmietankowy z dodatkiem czekolady i chili, aromatyzowane tymiankiem: żelka malinowa i żelka mango oraz opalana beza. Uczennicę przygotowała Małgorzata Hopko-Pajda.
W kategorii kelner 3. miejsce zajęły: Agnieszka Motyka i Kinga Kwaśna z II klasy w zawodzie technik usług kelnerskich.
Uczennice zaprezentowały stół, do którego zaproszono koordynatorów projektu ERASMUS + z Grecji, Włoch, Niemiec i Polski. Menu nawiązywało do kulinarnych tradycji tych państw. Oceniana była m.in. prawidłowość nakrycia do zaproponowanego menu oraz zgodność aranżacji stołu z tematem. Uczennice przygotowała Wanda Mazurek-Lecyk.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?