Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tajniki idealnego omletu. Patenty na puszyste danie i przepisy na apetyczne omlety zarówno na słodko, jak i na słono

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny omlet jest daniem, które zrobić szybko z łatwo dostępnych składników.
Tradycyjny omlet jest daniem, które zrobić szybko z łatwo dostępnych składników. 123rf.com/gavran333
Domowy omlet to szybkie i proste danie najczęściej podawane na śniadanie lub obiad. Podstawowymi składnikami francuskiego dania są jajka, masło, sól i pieprz. W różnych krajach do rozbitych jajek dodaje się charakterystyczne dla lokalnej kuchni zioła, przyprawy i dodatki. Podpowiadamy przepis na puszysty omlet. Zobacz trik na apetyczne danie.

W skrócie

Omlet to jedno z podstawowych dań kuchni francuskiej, jednak dania z ubitych i usmażonych jajek można spotkać na całym świecie. Najważniejszym patentem do uzyskania puszystego omletu jest długie ubijanie jajek, aby wprowadzić do środka możliwie maksymalną ilość powietrza. Ważne jest też równomierne rozprowadzenie ziół i przypraw np.: posiekanego szczypiorku. Powinno się go dodać po napowietrzeniu i dokładnym ubiciu jajek. Aby nie zniszczyć ich struktury, wybrane zioła należy delikatnie wmieszać do masy przed smażeniem.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje omletów

Omlet – podstawowy przepis na danie

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 20 g masła,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Opcjonalnie:

  • 10 g posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, bazylii,
  • 10 g wyrazistego w smaku sera np.: fety, mimolette, ser pleśniowy,
  • 10 g podsmażonych pieczarek,
  • 10 g podsmażonej kiełbasy.

Jak wykonać puszysty omlet?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy rozbić i dodać do wysokiego naczynia. Następnie należy ubijać go przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera ręcznego, aby maksymalnie napowietrzyć jajka.
  2. Nie powinny podwoić objętości jak ubite do ciasta, ale powinny być widoczne powstające bąbelki powietrza. Na początku ubijania należy posolić jajka.
  3. Pod koniec ubijania można dodać świeżo zmielony czarny pieprz i zioła.
  4. Na patelni należy rozpuścić masło.
  5. Następnie trzeba wylać na patelnię masę jajeczną.
  6. W trakcie smażenia należy zagarniać omlet od zewnątrz do wewnątrz, aby równomiernie się smażył.
  7. W tym momencie można dodać wybrane dodatki np.: fetę, podsmażoną kiełbasę lub grzyby.
  8. Następnie, gdy omlet będzie już zwarty, należy do zamknąć w 1/3 i delikatnie zwinąć lub po prostu zamknąć na pół.
  9. Gotowy omlet przekładany jest do talerza i natychmiast podawany.

Rodzaje i sposoby podania

Omlety to uniwersalne danie, które można zrobić z łatwo dostępnych składników. Opcjonalnie można dodać do ubijanych jajek gęstą kwaśną śmietanę, aby nadać im większej kremowości. Miłośnicy szpinaku mogą dodać go do omletu. Warto przesmażyć go z czosnkiem i dodać do niego gałkę muszkatołową. Świetnie będzie smakować przygotowana pasta szpinakowa na bazie mascarpone, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do omletu.

Ponadto można spotkać następujące rodzaje omletów:

  • Tortilla de patatas – inaczej określana jako „tortilla española”, czyli omlet hiszpański. Potrawa wykonywany jest z dodatkiem ziemniaków. Podaje się je na ciepło lub na zimno w ramach hiszpańskich przekąsek znanych pod nazwą tapas.
  • Omlet cesarski (kaiserschmarrn) – omlet na słodko z rodzynkami, rumem o nieregularnym kształcie.
  • Omlet western – omlet pochodzący ze Stanów Zjednoczonych podawany z przesmażonymi plastrami bekonu, sosu pomidorowego, cebuli i dodatkiem papryki. Często podawane są z ostrym sosem tabasco lub chili.
  • Omlet po norwesku – przygotowywany jest z dodatkiem wędzonego łososia, kleksem gęstej kwaśnej śmietany i świeżym koperkiem.

Warto też zwrócić uwagę na klasyczne dodatki do omletów np.: z szynką i z kurkami. A także podawanie omletu z konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi.

Jeszcze więcej puszystości – sprawdzone triki

Poza wprowadzeniem powietrza do omletu ważne jest użycie dużych jajek. Duże jajka będą miały większą ilość białka, które w trakcie ubijania ułatwi wejście powietrza do masy. Ważne też jest wylanie ubitych jajek na rozgrzaną patelnię, ale smażenie ich w na małym ogniu. W trakcie smażenia nie należy naciskać na niego łopatką. W przeciwnym razie wyciśnie się wprowadzone w jajka powietrze.

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą wam zrobić omlety lekkie jak piórko.

Sprawdź także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tajniki idealnego omletu. Patenty na puszyste danie i przepisy na apetyczne omlety zarówno na słodko, jak i na słono - Strona Kuchni

Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto