Rozmawiamy z Magdą Gessler o jej kawiarni w Jarosławiu oraz o tym jak prowadzi się biznes w branży gastronomicznej w czasie pandemii

Kamil Jaworski
Kamil Jaworski
grzegorz galasinski/polska press
Magda Gessler mówi nam o tym, jak inwestuje się w branży gastronomicznej w trudnym czasie pandemii. Rozmawiamy także o należącej do niej, niedawno otwartej w Jarosławiu, kawiarni Ice Queen Cafe.

Jak to jest prowadzić biznes, inwestować w branży gastronomicznej w obecnych, trudnych czasach pandemii?

Nie jest łatwo, bo podcięto nam skrzydła. Z dnia na dzień musieliśmy dostosować się do trudnej sytuacji pandemicznej, ograniczeń, braku możliwości wyboru. Dla wielu z nas to śmierć. Inni walczą. Jak długo uda nam się przetrwać nikt tego nie wie. W łatwiejszej sytuacji są ci, którzy mają stałych, wiernych klientów na których w tych czasach mogą liczyć i sprzedawać wynosy. Oraz ci, którzy mają środki finansowe na przetrzymanie takiej sytuacji. Nikt z nas nie zdawał sobie sprawy, że rok 2020 będzie tak ciężki i postawi nas, restauratorów w sytuacji, w której tak naprawdę nic nie zależy od nas. Ice Queen Cafe to konsekwencja biznesowa lodziarni Ice Queen, które przyjęły się w Polsce z wielkim sukcesem. Mam nadzieję, że kawiarnie poradzą sobie również dobrze.

Dlaczego akurat w Jarosławiu, została otwarta jedna z kawiarni Ice Queen? Czym wyróżnia się jej oferta?

Ice Queen Cafe to sieć franczyzowych kawiarni które bazują na podobnym koncepcie, wystroju, menu. Nad opracowaniem tej idei czuwałam od początku. Oczywiście ze współtwórcami marki, czyli moimi partnerami. Jarosław to jedna z pierwszych naszych lokalizacji. Powstała równo z Gdańskiem. Aby założyć kawiarnię trzeba się do nas zgłosić. Wszystkie namiary są na naszej stronie www. I wtedy wchodzimy już w rozmowy biznesowe. Myślę, że mimo tego , że każda z kawiarni jest opracowana pod jeden schemat to wyróżnia je coś indywidualnego co może wprowadzić tylko właściciel lokalu. Jest to jakaś forma aury, która unosi się nad lokalem. Energia. Uwielbiam różnorodność i możliwość dotarcia Ice Queen Cafe tak naprawdę do każdego miejsca w Polsce! Mimo trudnego czasu wierzę, że tak się stanie.

W czym tkwi sekret dobrego deseru?

W pasji i miłości do gotowania, pieczenia! Oczywiście można go zrobić matematycznie jak wszystko… ale najważniejsze jest zawsze serce. Trochę o tym na co dzień zapominamy pędząc w maratonie codzienności. A czasem tak niewiele trzeba by się odstresować, zapomnieć o kłopotach, uśmiechnąć się. W gotowaniu zawsze kochałam najbardziej to, że potem tym jedzeniem mogę się z kimś dzielić. I myślę, że to poczucie jest we mnie do dziś. Kiedy wiem, że robię coś dla kogoś to jestem najszczęśliwsza!

Zobacz też: Magda Gessler w kulinarnej podróży

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie