Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Trio podejrzane o rozbój. Ranna kobieta w szpitalu

Trio podejrzane o rozbój. Ranna kobieta w szpitalu

Oni wystartują z listy Trzeciej Drogi w Małopolsce. Wśród kandydatów nie ma Róży Thun

Oni wystartują z listy Trzeciej Drogi w Małopolsce. Wśród kandydatów nie ma Róży Thun

Polecamy

Puchar Tymbarku. Chłopcy czuli się tak, jakby grali na mistrzostwach świata!

Puchar Tymbarku. Chłopcy czuli się tak, jakby grali na mistrzostwach świata!

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą