Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka smażone są w krótkim czasie na niewielkiej ilości...
fot. Jill Wellington/pixabay.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 4. Jajka sadzone

Jajka smażone są w krótkim czasie na niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki temu nie tracą wartości odżywczych. Mogą jednak stać się ciężkostrawne jeśli wchłoną za dużą ilość tłuszczu, dlatego najlepiej smażyć je na łyżeczce oleju roślinnego np. rzepakowego czy słonecznikowego. Jajka sadzone należy rozbijać na dobrze nagrzaną patelnię i olej, a po usmażeniu od razu zdjąć z patelni, aby wchłonęły jak najmniej tłuszczu.

Zobacz również

Majowe nowości w kinach Helios. Co warto zobaczyć w kinie?

Majowe nowości w kinach Helios. Co warto zobaczyć w kinie?

Dwadzieścia dwie osoby zdawały maturę z języka kaszubskiego

Dwadzieścia dwie osoby zdawały maturę z języka kaszubskiego

Polecamy

Dariusz Łapa, sekretarz UM w Przemyślu, został wybrany starostą przeworskim

Dariusz Łapa, sekretarz UM w Przemyślu, został wybrany starostą przeworskim

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?