MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza...
fot. Pierre Bamin/Unsplash

Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach

Kukurydza ma niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza wartości 55. Dla ugotowanych świeżych ziaren jest to IG 52, co oznacza, że ich jedzenie tylko w nieznacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. To dobra informacja dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, którzy mogą włączyć do diety pewne ilości nasion w takiej właśnie postaci (ale nie w innej). Dodatek małej porcji zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek, dodatkowo spowolni trawienie i wchłanianie węglowodanów, a także umożliwi przyswajanie w organizmie rozpuszczalnych w tłuszczu składników, głównie karotenów.

Zobacz również

Zabawa z wędką w Suchedniowie. 51 edycja kultowej imprezy na Dnia Dziecka [ZDJĘCIA]

Zabawa z wędką w Suchedniowie. 51 edycja kultowej imprezy na Dnia Dziecka [ZDJĘCIA]

Koncert Sylwii Grzeszczak na zakończenie Dni Radomska 2024. FILM, ZDJĘCIA

Koncert Sylwii Grzeszczak na zakończenie Dni Radomska 2024. FILM, ZDJĘCIA

Polecamy

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko