Kuchnia grecka, włoska i maltańska w ZSSChiO w Jarosławiu. Prezentacja rezultatów projektów Erasmus+ [ZDJĘCIA]

Klaudia Oronowicz
Klaudia Oronowicz
Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie - Skłodowskiej w Jarosławiu
Udostępnij:
W Zespole Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie - Skłodowskiej w Jarosławiu podsumowano unijne projekty Erasmus+. Szkoła gościła zagranicznych gości, a uczestnicy spotkania mogli zapoznać się z walorami kuchni krajów mobilności i zdegustować przysmaki kuchni greckiej, włoskiej i maltańskie.

Październik w ZSSChiO w Jarosławiu upłynął pod znakiem refleksji na temat projektów unijnych Erasmus+. W tym czasie odbyło się szereg spotkań, m.in. podsumowujące dotychczasowe działania dwóch projektów:

  • „Europejskie mobilności ZSSChiO” Nr 2020-1-PL01-KA102-081059 – projekt dla uczniów i kadry ZSSChiO – program Erasmus+, sektor: Kształcenie i szkolenia zawodowe
  • „Mobilność i kreatywność gwarancją rozwoju” Nr 2019-1-PL01-KA101-063161 – projekt dla kadry ZSSChiO – program Erasmus+, sektor: Edukacja szkolna

Spotkania swoją obecnością zaszczycili przedstawiciele władz Powiatu Jarosławskiego: Marta Kurpiel, naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych, Elżbieta Pazyniak, naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu, Agnieszka Mroczka, skarbnik Powiatu, Anna Petynia, Wydział Edukacji i Spraw Społecznych oraz dyrektorzy jarosławskich szkół, koordynatorzy, rodzice i uczniowie szkół ponadpodstawowych.

Szczególnymi gośćmi byli zagraniczni pracodawcy: Mario Pappano z restauracji Taverna degli Artisti w Rimini oraz Honorata Domachowska – Lavantsioti i Antonis Lavantsioti reprezentujący Hotel Honorata w Grecji.

Głównym punktem podsumowań było zaprezentowanie rezultatów projektów w formie multimedialnej, ćwiczenia praktycznego i materiałów upowszechniających oraz wzajemna wymiana doświadczeń koordynatorów, nauczycieli i uczniów uczestniczących w projektach. Beneficjenci udoskonalili swoje umiejętności zawodowe i społeczne, poznali nowe techniki i metody pracy, udoskonalili znajomość języka angielskiego, włoskiego i niemieckiego.
Podczas podsumowania dwóch projektów koordynatorzy wskazali liczby i rodzaj mobilności:

  • 16 nauczycieli uczestniczyło w kursach językowych i specjalistycznych na Malcie lub obserwacjach pracy typu job shadowing w Grecji i Niemczech,
  • 24 uczniów odbyło staże i praktyki zawodowe w Grecji i we Włoszech.

Uczestnicy spotkań mieli też okazję zapoznać się z walorami kuchni krajów mobilności oraz zdegustować przysmaki kuchni greckiej, włoskiej i maltańskiej, a pytania skierowane do zagranicznych gości uzupełniły informacje o kulturze i zwyczajach krajów mobilności.

Dyrekcja i koordynatorzy projektów podziękowali partnerom projektowym oraz wszystkim pracownikom, opiekunom i uczniom naszej szkoły zaangażowanym w działania projektowe. Pomoc i zaangażowanie w organizację mobilności uczniów i kadry ZSSChiO przyczyniły się do osiągnięcia dużego sukcesu czego dowodzą wypracowane rezultaty, przekazane refleksje, opinie i podziękowania. Na słowa uznania zasługują także przedstawiciele Agencji Narodowej Erasmus+, którzy wspierali realizację projektów bezcennymi radami.

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie