Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Knedle, pierogi i kompoty. Przypominamy 9 dawnych przepisów na lato. Te dania robiły nasze mamy i babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pierogi z truskawkami to jedne z dań, które wspominamy z czasów dzieciństwa. W naszej galerii zebraliśmy 9 przepisów na letnie dania, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania jak za dawnych lat.
Domowe pierogi z truskawkami to jedne z dań, które wspominamy z czasów dzieciństwa. W naszej galerii zebraliśmy 9 przepisów na letnie dania, które przygotowywały nasze mamy i babcie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania jak za dawnych lat. 123rf.com/dream04/zdjęcie ilustracyjne
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa najbardziej kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Właśnie w tym czasie można było bezkarnie zajadać się świeżymi owocami i przysmakami ugotowanymi lub upieczonymi na ich bazie. Szczególnie wspominamy z sentymentem delikatne pierogi z truskawkami, jagodzianki lub knedle ze śliwkami. Zebraliśmy 9 przepisów, które przeniosą smakiem w czasy dzieciństwa.

W skrócie

Nasze mamy i babcie były specjalistkami w robieniu dań w stylu „coś z niczego”. Najczęściej przygotowywano dania mączne np.: pierogi, naleśniki albo puszyste ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Każda mama korzystała z przepisów, które wyniosła ze swojego domu rodzinnego i czasem wprowadzała swoje delikatne ulepszenia. Zebraliśmy 9 tradycyjnych przepisów, które można zrobić nie tylko od święta.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię z retro przepisami na lato

Ciasto drożdżowe z owocami

Podwieczorek często wiązał się z podawaniem ciasta z sezonowymi owocami. Najczęściej przepis bazowy był ten sam. Ciasto rozpływało się w ustach, z powodu dużej ilości masła, a wykorzystanie świeżych drożdży nadawało im lekkości. W maju i czerwcu nasze mamy i babcie często sięgały po rabarbar i wierzch wypieku, wieńczyły maślaną kruszonką. W czerwcu natomiast sięgały po truskawki, maliny lub kwaśny agrest. Takie ciasto obowiązkowo obsypywane było hojną warstwą cukru pudru.

Drożdżówki z jagodami, czyli urok jagodzianki

W lipcu, gdy w lasach pojawiają się pierwsze jagody, zaczyna się sezon na pieczenie domowych jagodzianek. Aby do środka zmieścić maksymalną ilość owoców, ciasto rozkłada się w filiżance i dopiero po wypełnieniu jagodami skleja od góry. Taką metodę często polecały babcie, które podpatrywały ją u swoich mam.

Pierogi i knedle z owocami

W lecie trudno oprzeć się jedzeniu delikatnych pierogów nadziewanych wiśniami, jagodami albo truskawkami. Babcie często podawały je z tłustą, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem kryształem. Współcześnie można sięgać po mniej kaloryczny jogurt grecki i przyprawić go cukrem z prawdziwą wanilią. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom gotowania jak u mamy.

Przy pierogach warto też wspomnieć o pysznych knedlach ze śliwkami, które urozmaicą letnie obiady. Nasze mamy i babcie często podawały je z bułką tartą podprażoną z masłem ze szczyptą cynamonu. Szybszym daniem niż pierogi z jagodami będzie makaron z truskawkami. Dawniej kluski były robione własnoręcznie. Aktualnie można skorzystać z oferty jakościowych makaronów. Szczególnie warto sięgnąć po wykonane z mąki pełnoziarnistej, aby dostarczyć błonnika.

W naszej galerii zebraliśmy 9 potraw przyrządzanych przez mamy i babcie w czasie beztroskich wakacji

Kalafior z bułką tartą na obiad

W kuchni francuskiej podawanie warzyw z maślanym sosem z bułką tarta określany jest sposobem serwowania „po polsku”. Z pewnością ten sposób nie był obcy naszym mamom i babciom. Właśnie one na wytrawny, lekki obiad gotowały kalafiora, fasolkę szparagową, młodą kapustę lub szparagi, a następnie polewały bułką tartą z masłem. Warto przypomnieć sobie to proste i pyszne danie.

Młoda kapusta na wiele sposobów

Stare przepisy to także kopalnia wiedzy i inspiracji na dania z młodej kapusty. Nie tylko można przygotować surówkę z porem, młodą kapustą i marchewką, ale także sycące łazanki z młodą kapustą. Te ostatnie szczególnie smakowały polane omastą z cebulki i boczku.

Wypróbuj także przepis na surówkę z młodej kapusty:

Sezonowy kompot, czyli napój ze spiżarni

W sezonie owocowym często gotowano kompot z produktów, które aktualnie pojawiały się na targu lub w przydomowym ogródku. Najpopularniejsze kompoty były gotowane z rabarbaru, truskawek, wiśni, czerwonych porzeczek, jabłek lub gruszek. Skład kompotu zmieniał się od pory roku, jednak w każdej wersji była to zdrowsza alternatywa wobec słodzonych napojów gazowanych.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do przygotowania domowych posiłków nawiązujących tradycyjnych receptur przyrządzanych z pokolenia na pokolenie.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Knedle, pierogi i kompoty. Przypominamy 9 dawnych przepisów na lato. Te dania robiły nasze mamy i babcie - Strona Kuchni

Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto