Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Zebraliśmy praktyczne sposoby na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Zobacz pomysły w stylu zero waste

Redakcja
Czerstwe pączki mogą być składnikiem wielu pysznych dań. Kliknij obrazek, aby zobaczyć sposoby na odświeżenie pączków.
Czerstwe pączki mogą być składnikiem wielu pysznych dań. Kliknij obrazek, aby zobaczyć sposoby na odświeżenie pączków. Karina Trojok/Dziennik Zachodni/PolskaPress
Zostały wam pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak pamiętać, że zazwyczaj kupujemy ich znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Niestety, karnawałowy rarytas chętnie jemy tylko wtedy, gdy jest puszysty, świeży i aromatyczny. Zdradzamy, co zrobić z pączkiem, którego nie zdołaliśmy zjeść do końca i sczerstwiał. Poznajcie sposoby na czerstwe pączki!

W skrócie

Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości pączków jest ich zamrożenie. Kilka sztuk może być zachowanych na czarną godzinę i podanych na rodzinny podwieczorek. Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika (około 170°C) na 6 minut i tyle wystarczy, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jednak na odmrażaniu nie kończy się kulinarny repertuar sposobów na przedłużenie życia pączka. Przypominamy najciekawsze z nich.

Zobacz galerię i poznaj sposoby na odświeżenie pączków

Deser z zapiekanych pączków

Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego. Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.

Zupa mleczna

W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą kardamonu lub cynamonu.

Pączki à la tosty francuskie

Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.

Zaskakujący koktajl

Zaskakującym sposobem na odświeżenie czerstwego pączka jest zmiksowanie ich z mlekiem na słodki koktajl. W ten sposób można też w sezonie odświeżyć np.: jagodzianki tworząc słodką miksturę z sezonowymi owocami.

Zatem jeżeli przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie wyrzucać jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na jaroslaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto